МА КАКВА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈА! Германците продолжуваат да купуваат дизел возила

ОБЈАВЕНО НА:

Според ACEA, продажбата на нови автомобили во ЕУ се зголеми за 10,1% во февруари 2024 година, додека пазарниот удел на чисто електричните забележа благ пад, но остана на 12% од сите продадени нови патнички автомобили

Сепак, бензинските модели и понатаму се најпосакувани и го задржуваат своето водство како најпопуларен избор за купувачите, а потоа следат хибридно-електричните модели. Продажбата на дизел автомобили благо падна на повеќето големи пазари освен во Германија. Германците продолжуваат да купуваат дизел автомобили. Во Германија продажбата на дизел порасна за речиси десет проценти (+9,7%).

Во февруари 2024 година, пазарот на автомобили во ЕУ порасна за 10,1% во споредба со истиот месец минатата година, достигнувајќи 883.608 единици. Меѓу четирите главни пазари на ЕУ, се: Франција (+13%) и Италија (+12,8%) кои забележаа двоцифрен раст, а потоа следат Шпанија (+9,9%) и Германија (+5,4%).

Во февруари, пазарниот удел на електричните автомобили на батерии беше 12% (речиси непроменет од февруари 2023 година), а на хибридните електрични автомобили – речиси 29%. Заедничкиот пазарен удел на ТНГ – бензински и дизел автомобили е речиси 50 проценти (48,4%).

Меѓу првите четири пазари се Белгија (+66,9%), Франција (+31,8%) и Холандија (+20,9%), кои забележаа силен двоцифрен раст, додека германските регистрации за електрични возила паднаа за дури 15,4%.

Продажбата на нови хибридни електрични возила порасна за 24,7%, благодарение на силниот раст на четирите водечки пазари: Франција (+41,5%), Шпанија (+26,5%), Германија (+16,4%) и Италија (+ 16,1%). , кои заедно сочинуваат повеќе од 70% од продажбата во ЕУ. .

Во февруари 2024 година, пазарот на бензински автомобили во ЕУ порасна за 6,1%, главно поради растот на четирите најголеми пазари, имено Италија (+33,4%), како и Шпанија (+3,7%), Германија (+2,3%) и Франција (+2,1%). Иако бензинот останува најпопуларниот извор на енергија меѓу купувачите, неговиот пазарен удел е малку намален, од 36,9% на 35,5% оваа година.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK