Дали тоа е иднината: Германските возови ќе возат на водород

ОБЈАВЕНО НА:

Германската железница сака да ја тестира употребата на локомотиви на водород. Групата планира да тестира сличен воз за една година со оваа технологија од 2024 година на релација помеѓу Тибинген, Хорб и Пфорцхајм, каде водороден воз ќе ги замени претходните дизел возови.

Германците си поставија цел да бидат неутрални во однос на климата за 30 години. Вкупно 1.300 дизел локомотиви ќе треба да бидат заменети до 2050 година. Скоро 40% од железничката мрежа во земјата сега нема надземна линија за контакт – тоа е околу 13.000 километри железничка линија. Овие се обично регионални сообраќајни патишта кои се помалку оптеретени од големите ICE и меѓуградски патишта.

Новиот воз на водород треба да го произведе Сименс. Мора да има домет од 600 км. и максимална брзина од 160 км на час.

Покрај тоа, „Дојче Бан“ развива нова станица за полнење со водород за проектот. Во фабрика во Тибинген, водородот треба да се произведува во т.н. електролизатор. Водородот се обработува и лади и тогаш возот мора да може брзо да се наполни за 15 минути. Горивната ќелија на локомотивата го претвора водородот назад во електрична енергија што го покренува електричниот мотор или може да се чува во батерија.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK