Првиот сериски BMW на водород пристигнува во 2030 година

ОБЈАВЕНО НА:

BMW не крие дека сака да развие сериски водороден автомобил, а до одреден степен тоа веќе го направи со BMW X5 Hydrogen Concept. Автомобилот, кој неодамна влезе во ограничено тест-производство, е совршен пример за тоа што да очекувате на пазарот за околу 7 години. Токму тогаш очекуваме да го видиме првиот сериски водороден автомобил на марката, открива инженерот на BMW, Јирген Гулднер.

Тој не откри детални информации за автомобилот, но резимира дека големината на X5 е добра за технологијата, а целта е да се направат резервоари за водород што ќе се вклопат на местото резервирано за батериите во автомобилите од Neue Klasse. Гулднер верува дека автомобилите со водород се само прашање на време, иако тие најверојатно ќе останат релативно мал дел од сите автомобили.

Autocar известува дека BMW ја „чека точката на инфраструктурна пресврт“ пред да го лансира својот прв сериски автомобил со водород. Производителот сака да ги искористи предностите на претстојната директива на Европската унија за инфраструктурата за алтернативни горива.

Последнaта директива наложува инсталирање на станици за полнење гориво за камиони со водород на секои 150 км долж главните автопати, кои потоа би можеле да ја формираат основата на пошироката мрежа и за патнички автомобили.

Во однос на цените, Гулднер откри дека трошоците за водородните автомобили забележале остар пад, но остануваат високи поради малиот обем на производство. Резултатите од студиите на BMW покажуваат дека цената на водородот би можела да се совпадне со онаа на електричните автомобили во следната деценија. Покрај тоа, суровините потребни за водород се многу помалку отколку за електричните автомобили, што ги прави „помалку ранливи на пазарните услови“.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK