Возилата запленети од пијани возачи ќе се донираат за украинската армија

ОБЈАВЕНО НА:

Ако возите во пијана состојба, и притоа полицијата утврди дека нивото на алкохол во крвта е повеќе од 1,5 промил, освен казната ќе ви биде конфискувано возилото. Истото потоа ќе биде донирано на украинската војска.

Во некои земји не се колебаат жестоко да ги казнат возачите кои ги прекршуваат сообраќајните прописи, како од аспект на џепарлак, така и од имот. Една од земјите со оригинален став за санкционирање е Летонија.

Конфискацијата на возила за најтешките прекршоци како што е целосно алкохолизирана не е новост, но оваа европска земја штотуку донесе одлука да испрати одземени возила на боиштето за да и помогне на украинската армија.

Возачите кои направиле најсериозни прекршоци, оваа балтичка држава ќе им ги конфискува возилата и ќе ги испрати во Украина за да и помогне на тамошната армија, која војува против Русија.

Програмата беше одобрена од коалициската влада на Летонија, а автомобилите ќе бидат конфискувани од возачите кои возат под дејство на алкохол. Возилата ќе им бидат одземени на возачите кои имаат повеќе од 1,5 промили алкохол во крвта, односно на оние кои се огромна опасност во сообраќајот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK