Кои автомобили губам најмногу, а кои најмалку од вредноста по пет години

ОБЈАВЕНО НА:

Според истражувањето спроведено од платформата за продажба на половни автомобили iSeeCars, електричните автомобили најлоши ја одржуваат својата вредност, додека хибридните автомобили и пик-ап камионите најдобро ја држат вредност во текот на првите пет години.

Иако истражувањето е спроведено во САД, многу од неговите заклучоци можат да се применат и на автомобилите во Европа, каде што електричните модели, исто така, според различни студии најбрзо ја губат својата вредност, додека хибридните модели многу добро ја држат својата вредност поради докажаните издржливост.

На прво и последно место на листата на електрични модели кои најдобро ја држат својата вредност се Tesla. Најпродаваниот електричен седан во светот, Model 3, ја држи својата вредност најдобро, а најлош автомобил за таа работа е големиот седан на Tesla, Model X.

Електричните возила во просек губат 49,1 отсто од вредноста по пет години користење. За споредба, хибридите губат просечно 37. Кога станува збор за каросеријата, пик-ап камионите се најдобри со загуба од 35 отсто од вредноста, а теренците губат 41,2 отсто од вредноста, додека вкупниот просек за сите автомобили на пазарот е 38,8 отсто.

Добрата вест за електричните возила е што во 2019 година изгубиле во просек 67,1 отсто од вредноста по 5 години. Сега тој процент е значително подобрен, што значи дека клиентите имаат поголема доверба во нив.

Tesla Model 3 ја држи својата вредност најдобро меѓу електричните автомобили, губејќи 42,9 отсто по пет години, а Model S е најлош со 55,5 отсто. Ова е за очекување, бидејќи најпродаваните масовни модели нема да ја задржат својата вредност најдобро, додека големите и луксузни автомобили имаат најголем пад на вредноста во текот на годините на употреба.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK