Европски престолнини во кои се јаде најдобро – Скопје високо котира

ОБЈАВЕНО НА:

Полека границите се отвараат, се враќаат авионските линии и се повеќе се размислува за патувања. А секако на патувањата една од работите кои ве интересираат е колку е добро таму јадењето, баровите, рестораните…

Експертите од Uswitch.com се обидоа да ги најдат најдобрите европски престолнини за љsубителите на храна. Анализирајќи го бројот на ресторани со четири или повеќе sвезди во секој град, просечната цена на оброците и просечната оценка за брза храна, кафулиња, пабови и вегетаријански ресторани, донесоа заклучок:

Атина е рангиран на прво место како најдобра европска престолнина за љубителите на храна, со вкупен резултат од 88,47 од 100. Со трета највисока оценка на кафулињата од сите анализирани градови (9/10), победувајќи ги другите прометни престолнини како Мадрид ( 8,05 / 10) за 0,95.

Прогласен за најдобар главен град на вегетаријански ресторани (8,85 од 10), Белград е исто така втор најдобар главен град за љубителите на храна, со вкупен резултат од 83,06 / 100. Тој е, исто така, вториот по големина источноевропски град што е најевтин за храна, со само 15,98 евра по оброк, повеќе од половина од цената во главниот град на Романија, Букурешт (32,52 евра).

Главниот град на Хрватска, Загреб, го зазема 9 -то место на таа скала, освојувајќи го третото место во евалуацијата на вегетаријанската храна и понудата за појадок.

Вториот источноевропски главен град, Софија, е на трето место. Со најдобрите кафулиња во Европа (9,19 / 10), главниот град на Бугарија е втор на местото на најдобро оценетите ресторани за брза храна (9,02 / 10) -13% повеќе од Даблин на последното место (7,76 / 10).

Главниот град на Албанија, Тирана, е на четврто место со вкупен резултат од 78,76 / 100. Тој град со најдобрите ручеци во Европа со оценка 8,95 / 10, исто така е втор со најдобро оценети пабови (8,94 / 10), со оценка 8,81 / 10.

И покрај тоа што некогаш беше нарекуван „светска престолнина на храната“, Париз е на дното, на 24 -то место со резултат 38,20 / 100. Просечната цена на оброк во градот е 27,03 евра, речиси двојно повеќе од онаа во Скопје од Македонија, која нуди најевтини цени (14,10 евра). Главниот град на Франција е исто така слабо рангиран во кафулињата, со оценка од 8,39 од 10, што е петто најниско место во Европа.

На листата според сите параметри, Скопје го зазема 12 место со оценка 64,77, и се наоѓа меѓу Рига и Будимпешта.
Скопје е на врвот според просечната цена на оброк од 16,30 долари и е пред Белград и Братислава. За бранч кој е се попопуларен Скопје е на 8. место.

Со разочарувачки ниска оценка од 15,99 / 100, Стокхолм е најниско оценетиот европски главен град за љубителите на храна. Со втората највисока просечна цена за оброк (61,28 евра) зад Данска (67,89 евра), шведската престолнина е исто така на последното место според пабовите, со резултат од 7,83 / 10.

Втор најнизок резултат има главниот град на Норвешка, Осло (19,51 / 100). Со оценка од 7,88 / 10, нивните пабови се вторите најлоши во Европа, веднаш зад Стокхолм. Просечната цена на оброкот е 57,09 евра, што е речиси четири пати повисока од просечната цена за оброк во Скопје, (14,10 евра).

Следете не и на:

24AUTO NETWORK