(Видео) Кој е побрз – Bugatti или авион?

Компанијата Bugatti организираше интересен дуел за трката за забрзување, и моделот Chiron ги одмери силите против борбен авион на пистата.

Станува збор за Chiron Pur Sport со спецификации на Les Legendes du Ciel, и всушност е ограничена специјална верзија креирана во чест на Еторе Бугати и неговиот придонес во развојот на авионските мотори и целиот авион.

Специјалниот Chiron е исто така потсетник на првите возачи на Bugatti кои беа пилоти на француското воено воздухопловство во раните 1900-ти.

Споменатиот Chiron е еден од само 20 произведени, а го возеше официјалниот тест возач на Bugatti, Пјер-Анри Рафанел. Силата ја измери со францускиот борбен авион Dassult Rfale Marine кој произведува 58.550 Nm, што е 5.727 КС и далеку повеќе од 1.500 КС на Bugatti.

Трката за забрзување се одржа во поморската база Ландивисау, која има кратка и тесна писта.

Погледнете како заврши трката во видеото.