(ВИДЕО) Како изгледал краш-тест на возила во СССР

Во Советскиот Сојуз, автомобилите исто така биле тестирани за пасивна безбедност, но условите тогаш биле многу различни: немаше бариери за удирање со делумно преклопување, туку директно во бетонски ѕид, фронтален удар со 100% преклопување.

Покрај тестот за фронтален удар, има и други: заден удар и симулација на превртување… Но, да, безбедносните барања за автомобил тогаш беа многу пониски од сега. Сепак, објавената снимка е многу впечатлива.

Тие беа собрани во едно прегледно видео на каналот Auto World Youtube.