Најбрзото дизелско BMW 1: сила од 1.000 КС, забрзување за 1,87 секунди (ВИДЕО)

Опаѓа бројот на дизелски возила кои се повеќе се регистрираат, но сепак се уште постојат тјунинг компании ги прават „подобрување“ на перформансите на возилата. Ова BMW 1 и официјално е најбрзото BMW на сите времиња со дизелски мотор.

Официјално е затоа што информацијата за овој нов рекордер доаѓа директно од BMW, поточно од романскиот оддел на брендот. Според соопштението за медиумите, автомобилот му припаѓа на Драгош Стаческу, кој постави некои рекорди во последното коло од романскиот Драг шампионат.

Како прво, црвениот компактен автомобил помина четвртина милја за само 8,31 секунди и достигна брзина од 270 km/h. Уште поимпресивно е забрзувањето на серијата 1 со дизел мотор од 0-100 километри на час за 1,87 секунди! и од 0 до 200 km/h за уште 2,84 секунди. Уште 2,44 секунди подоцна, автомобилот достигна брзина од 250 km/h.

Во соопштението, BMW гордо наведува дека автомобилот користи многу оригинални BMW компоненти и всушност е базиран на скромната генерација на E87 118d.

Како и да е, хардверот на донаторското возило беше заменет со погон на четири тркала од генерацијата E90 330d xDrive, дизел-шест дизел мотор од E90 335d и осумстепен автоматик од BMW X6. Пронаоѓачот на возилото проценува дека околу 75 проценти од компонентите на менувачот и моторот се оригинални делови на BMW.

Како резултат на неколку значајни модификации, 3,0-литарскиот дизел сега произведува 1.020 КС (761 киловати) и нуди 1.650 њутн метри максимален вртежен момент. Ова е еднакво на зголемување на моќноста за 300 проценти и зголемување на вртежниот момент за 200 проценти во споредба со залихите на моторот, кој сè уште користи многу фабрички компоненти.