Аlfа Rоmео ce откажува од Giuliеttа

ОБЈАВЕНО НА:

Производството на амблематичната Giuliеttа ќе биде прекинато на крајот од оваа година, а моделот нема да добие наследник. Ова е информација која ја објавуваат медиумите од Италија.

Според сајтотвите Сlub Аlfа и Mоtоri.Virgiliо побарувачката за компактниот хечбек е толку слаба што не може да се одржи производствената линија во фабриката во Касино.

Според последните податоци фабриката каде што се склоппуваат меѓу 40 и 70 автомобили Giulietta на ден, но дури и овој тираж го надминува значителниот број на порачките, што создава сериозен ризик за натрупување на залихи во складот.

Moделот не беше најмодерниот автомобил во класата уште при дебито во 2010 година, а во моментов се двиќи со барем една генерација зад основните ривали во луксузниот сегмент и покрај модернизациите во 2014, 2016 и 2019 година.

Иако го крати бројот на вработени фабриката на Аlfа Rоmео во Касино нема да остане без работа. Таму ќе се склопува идниот кросовер на Maserati, позициониран под Levante и базиран на платформата на Giuliа. На истата најверојатно ќе се произведува и Tоnаlе – новото компактно СУВ на Аlfа Rоmео, кое ќе се бори за клиентите со Аudi Q2.