Македонија е на дното, но кои земји во ЕУ возат најнови возила?

ОБЈАВЕНО НА:

Знаеме дека Македонија има навистин астар возен парк, каде според последните податоци просечната старост на автомобилите што се возат по нашите улици е релиси 20 години години. Во споредба со земјите членки на ЕУ, тоа е далеку под просекот.

Во Европската унија (ЕУ) се регистрирани 250 милиони патнички автомобили, а според последните податоци нивната просечна старост е 12 години.Германците не се на врвот по број на автомобили по глава на жител, Полјаците се. Податоците се анализа на европската асоцијација ACEA, која е дел од поголема студија наречена Automotive Industry 2023/2024.

Според истражувањата, просечната старост на лесните комерцијални возила во ЕУ е 12 години, додека автобусите (12,7 години) и камионите се малку постари (14,2 години).

Најлоши на листата се Грците со просечна возраст од 17 години, а потоа следат Естонците со 16,8 години. Грција има и највисока просечна старост на возила – просечна старост на лесни транспортни возила (20,8 години), камиони (22,7 години) и автобуси (19 години).

Од друга страна, врвот на рангирањето не е изненадувачки, најниска просечна старост на патничките автомобили има Луксембург. Благодарение на високиот животен стандард, просечната возраст на патничките автомобили е 7,6 години, а многу високо на листата се и Австријците (8,7 години).

Интересен е и податокот за бројот на регистрирани автомобили на илјада жители. Ако мислите дека Германија доминира со овие показатели, се лажете.
Најмногу автомобили на илјада жители се регистрирани во Полска – 796. Просекот на Европската Унија е 651.

Од соседните земји на листат е само Грција. Таму просечната старост на автомобилите е 13,5 години, на камионите е 14,2 години, а на автобусите е 12,7 години.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK