Главните луѓе на VW под истрага за „манипулација на берза“

ОБЈАВЕНО НА:

Volkswagen нема мир од аферата Дизелгејт, а според известувањето на Bloomberg сега на листата за лица пои се под истрага за главните директори Матијан Милер и Ханс Дитер Поеш, и тоа околу можни манипулации на берзата.

Според извор кој зборувал со медиумот, истражители во Штутгарт утврдуваат каква биа улогата на двајцата шефови, заедно со поранешниот извршен директорн Мартин Винтеркорн во големата шема н амамење. Истражителите се одбидуваат да утврдат дали извршните лица од компанијата биле премногу спори во однос на информирање на акционерите, Porsche SE во врска со одвивањето на скандалот.

Поеш и Винтеркорн исто така претходно беа вклучени во истрага околу можната манипулација со акциите на Volkswagen, што е покрената од страна на истиот финансиски регулатор како и во сегашната истрага.

По сѐ изгледа дека најновата истрага има „фатено“ некои нови луѓе, а портпаролот на Porsche SE, изјавил дека „компанијата смета дека ги исполнила своите обврски да се придржува кон правилата на пазарниот капитал“.
Последното годишно собрание Поеш го искористил да каже дека компанијата нема да ги објави резултатите од истрагата што ги вршела компанијата Џонс Деј околу дизелгејт скандалот бидејќи тоа би значело нови и поголеми казни.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK