Имате мачнини за време на возењето: Зошто се појавува, како да го спречите

ОБЈАВЕНО НА:

Болеста на движење се јавува кај многу луѓе кога патуваат со автомобил или друго возило. Најмногу ги погодува малите деца и трудниците кои патуваат како патници, но може да се случи секому. Некои истражувања покажале дека 18 отсто од луѓето продолжуваат да го имаат овој проблем и во зрелата возраст.

И покрај бројните студии на оваа тема, сè уште не е јасно зошто некои луѓе чувствуваат мачнина секогаш кога патуваат со автомобил, додека за други долгите возење не се проблем.

Зошто некои луѓе чувствуваат гадење додека возат?
Мачнината при движење додека возите автомобил или друго возило е предизвикана од повторливи движења, како што е преминување на нерамнини додека патувате. Според Националната здравствена служба на Велика Британија, непријатност се јавува кога внатрешното уво, кое помага во контрола на рамнотежата, испраќа различни сигнали до вашиот мозок од она што го гледаат вашите очи.

Ова објаснува зошто малите деца се особено чувствителни. Ако читаат книга или седат ниско на задното седиште во автомобилот и едвај гледаат низ прозорецот, нивното внатрешно уво ќе го почувствува движењето, но очите и телото не. Симптомите обично ќе се олеснат откако ќе заврши возењето, но кај некои луѓе тие можат да траат и неколку часа после тоа.

Каде е најдоброто место за седење за да се спречи гадење?
Многу луѓе велат дека седењето на предното седиште во автомобилот ги намалува нивните симптоми, особено за време на долгите патувања. Ова е поткрепено со истражување, кое откри дека седењето на задното седиште во автомобилот е најлошо, особено ако гледате во мобилен телефон или таблет.

Некои луѓе, сепак, сметаат дека лежењето на задното седиште и затворањето на очите го олеснува чувството на гадење. Може да помогне и потпирањето на главата на потпирачот за грб. Најдобро е да експериментирате за да видите во која поза се чувствувате најудобно.

Може ли да се спречи болеста на движење?
Не постои магичен лек за автомобилската болест, иако постојат некои препарати без рецепт кои можат да ја ублажат, но ако вие или некој со кој патувате страда од тоа, добрата вест е дека постојат многу техники со кои можете да намалување или спречување на симптомите:

* Избегнувајте читање или користење електронски уреди. Визуелните дразби како видеа и игри најдобро се избегнуваат доколку сте склони кон гадење.
* Ако се фокусирате на нешто блиску, сензорниот конфликт помеѓу внатрешното уво и очите може да ги влоши вашите симптоми.
* Фокусирајте се на некој предмет. Додека патувате, погледнете право напред во фиксна точка на хоризонтот за да се фокусирате на нешто во далечината.
* Избегнувајте да гледате во предмети кои се движат како што се автомобили кои поминуваат.
* Држете се до автопатот. Една од главните причини да се чувствувате лошо при патувањата со автомобил е возењето по тесни, кривулести селски патишта. Секогаш кога е можно, придржувајте се до широките, прави патишта и автопати.
* Избегнувајте тешки оброци пред патување. Болеста со движење може да се влоши со полн стомак, затоа не јадете голем оброк, зачинета храна или пијте алкохол пред или за време на патувањето. Дополнително, не е добра идеја ниту да патувате на празен стомак бидејќи тоа може да предизвика и гадење.
* Користете техники за одвраќање. Размислувањето да бидете болни само ќе ја влоши ситуацијата, затоа обидете се да го тргнете умот од тоа како се чувствувате. Вклучете го радиото или разговарајте со вашите сопатници.

Дали студениот воздух може да спречи гадење?
Ако почнете да чувствувате гадење, најдобро е да двишете малку свеж воздух. Отворете го прозорецот од автомобилот или направете пауза ако сте на долго возење. Ако тоа не е можно, вентилацијата исто така може да помогне. Доколку е топло и загушливо во автомобилот, би било добро да ја вклучите климата или да ги свртите отворите за вентилација кон себе.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK