Кинески BYD вложува 1 милијарда долари за нова фабрика во Турција

ОБЈАВЕНО НА:

Кинескиот лидер на електрични возила BYD ја забрзува својата глобална доминација со стратешка инвестиција од 1 милијарда долари во сосема нова фабрика лоцирана во Турција. Овој потег е особено остроумен со оглед на неодамнешните тарифи на ЕУ за кинеските електрични автомобили. Царинската унија на Турција му отвара на BYD „задна врата“ на европскиот пазар, со што се заобиколуваат тарифите и ги одржуваат електричните автомобили конкурентни.

Освен географските предности, самата Турција претставува просперитетен домашен пазар за електрични возила. Во 2023 година, електричните возила ќе учествуваат со 7,5% удел во целата продажба на автомобили во земјата. Ова е целосно во согласност со стратегијата на BYD да нуди достапни електрични опции, со плановите за воведување на буџетскиот хечбек Seagull (цена под 20.000 евра) на европските потрошувачи.

Фабриката во Турција е уште еден клучен елемент на амбициозната стратегија за глобална експанзија на BYD. Компанијата веќе гради фабрика во Унгарија, а неодамна отвори и во Тајланд.
Нивниот досег се проширува уште повеќе со стекнувањето на поранешна фабрика на Форд во Бразил и тие активно истражуваат локации за потенцијална фабрика во Мексико. Оваа агресивна глобална експанзија ја нагласува намерата на BYD да стане главна сила на меѓународниот пазар на електрични возила.

Партнерството меѓу Турција и BYD е „вин-вин“ сценарио за двете страни. Турција обезбедува значајна инвестиција која вдишува нов живот во локалната индустрија за електрични возила, а BYD стекнува стратешка основа во Европа со нов производствен погон.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK