Нови правила ако патувате со траект во Грција – важи за електричните возила и оние со LPG и CNG

ОБЈАВЕНО НА:

Новата регулатива на грчкото Министерство за поморски работи и островска политика забранува качување на електрични возила или plug-in хибриди на траекти со полна батерија. Качувањето ќе биде дозволено само за автомобили кои имаат товар не поголем од 40 проценти.

Оваа одлука е на сила од 16 април и значително ќе им го отежне на сопствениците на електрични возила да патуваат до грчките острови, бидејќи сега ќе мора дополнително да се грижат за состојбата на батеријата. Да биде доволно наполнета за пат, и доволно испразнета за траект. Покрај тоа, набргу по пристигнувањето на островот или враќањето на копното, тие ќе мора повторно да бараат станица за полнење, што би можело да создаде голема гужва на станиците за полнење.

Регулативата не се однесува само на електрични и електрифицирани возила, туку и на возила кои користат други алтернативни горива како течен нафтен гас (ТНГ) или природен гас (CNG). Со нив резервоарот за гориво не смее да се наполни до 50 проценти.

Состојбата на полнење на батеријата или резервоарот за гас се проверува кога се качувате на траектот. Големите грчки бродски компании Anek Lines, Minoan Lines и Superfast Ferries веќе ги истакнаа новите регулативи на нивните веб-страници.
Новата регулатива е голем удар за сопствениците на електрични автомобили, особено затоа што мрежата за полнење во Грција сè уште е многу слабо развиена и моментално има само 2.000 јавни станици за полнење во целата земја. Тие главно се лоцирани на југот на земјата, покрај главните транспортни рути и околу поголемите градови, со најмногу можности за наплата во Атина. Мрежата на островите е многу слаба.

Грчките власти се одлучија на овој потег од безбедносни причини. Теоретски, колку повеќе е наполнета батеријата, толку е поголем ризикот од пожар. Два случаи веќе докажаа дека пожарот на електричните возила на бродот може да биде катастрофален. Пред две години бродот Фелисити Ејс, кој превезуваше електрични автомобили, потона откако се запалија електричните автомобили. Минатата година пожар речиси целосно го уништи бродот Фремантл, кој превезуваше и електрични возила.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK