Топ-20 возила со најчесто вратена километража!

ОБЈАВЕНО НА:

Измамата со километражата е една од најчестите измами на пазарот на половни автомобили. Незаконски ја зголемува цената на половното возило и го уништува искуството за поседување автомобил. Како што откри една неодамнешна студија carVertical, купувачите на премиум германски автомобили се изложени на најголем ризик да купат автомобил со сменета километража.

За да состави листа на автомобили со најчесто вратена километража, ИТ компанијата carVertical анализирала повеќе од 700.000 извештаи за историјата на користени автомобили генерирани помеѓу ноември 2020 и ноември 2021 година.

Биле анализирани 18 различни пазари, вклучувајќи ги Полска, Романија, Унгарија, Франција, Словенија, Словачка, Чешка, Литванија, Латвија, Естонија, Украина, Бугарија, Србија, Германија, Хрватска, Русија, САД и Италија.

Како што покажуваат податоците за километражата, моделот BMW M5 најчесто е компромитиран, со нешто повеќе од една третина од тестираните модели на кои можеби им е вратена километражата.

Сепак, оваа единствена статистика го потценува обемот на проблемот со менување на километражата за автомобилите на BMW – како што неодамна истакна Матас Бузелис, експерт за автомобили во carVertical, автомобилите на BMW доминираат на листата:

„Ова е во корелација со побарувачката за користени возила на BMW на различни пазари. Податоците исто така откриваат дека на скапите автомобили е поверојатно вратена километражата, а тоа мора да се земе предвид кога се бара користено возило. Токму во овие случаи добро доаѓа проверката на километражата на автомобилот“.

На второто и третоместо на листата се BMW Серија 7 и Subaru Outback со 33,4 и 31,8 отсто од автомобилите, соодветно, со можно фалсификување. Audi A8 е петтиот автомобил со најчесто враќање на километражата, додека неговиот спортски брат, A7, го зазеде десеттото место со нешто повеќе од една четвртина (25,8 проценти) од таквите возила во студијата за намалување на километражата.

Матас Бузелис објаснува дека присуството на премиум возила меѓу најчесто користените е причина за поголеми добивки. Превртувањето на километражата е релативно евтин и едноставен процес кој им дава дополнителен приход на нечесните дилери на автомобили.

Проширена листа од 20 модели на автомобили со најчесто вратена километража може да се најде во оваа студија.

Според истражувањето, потребно е да се провери километражата при купување половни автомобили, особено за постари возила. Најпопуларните модели со намалена километража се произведени помеѓу 2006 и 2016 година. Сепак, автомобилскиот експерт Матас Бузелис истакнува дека постои корелација помеѓу можноста за измама и класата на автомобили:

„Списокот на автомобили со најчесто вратена километража се состои главно од премиум возила, но има и модели од економска класа, но со помало учество во вкупниот број модели. Автомобилите Subaru, Ford и VW припаѓаат на истата возрасна група како возилата од повисоката класа. Се чини поверојатно дека автомобилите на возраст од пет до 15 години ќе бидат компромитирани во однос на километражата“.

Матас Бузелис објаснува дека на најновите модели можеби е малку потешко да се смени отчитувањето на километражата. Поновите автомобили исто така имаат помала веројатност да бидат компромитирани поради километражата што всушност ја поминале затоа што се нови:

„Нема смисла да се враќа километражата на возило со, да речеме, 50.000 или 80.000 километри, но, за клиентите, вреди да се провери дали таквите отчитувања на километражата се точни или не.

Повеќето модели на автомобили со вратена километража се опремени со дизел мотори.

Бузелис нагласува дека тоа отсекогаш било така:

„Дизел автомобилите се дизајнирани да поминуваат подолги растојанија, што значи дека таквите машини имаат поголема веројатност да имаат измами во километражата. Сепак, работите може да се променат во иднина бидејќи продажбата на дизел автомобили опаѓа.

„Ако ги погледнеме бројките, јасно се гледа дека обично до 80 или 90 отсто од моделите со вратена километража се возила со дизел мотори. На пример, земете го Volkswagen Phaeton – од 10 компромитирани модели, девет се опремени со дизел мотори, а само еден се напојува со бензински мотор.

Автомобилите од серијата 6 на BMW со погон на дизел и бензин се речиси идентични во однос на повратната километража, но тоа е затоа што бензинските верзии на овој модел се многу попопуларни. Во некои случаи, некои модели немаат дизел мотор во нивниот опсег. Бензинскиот погон е единствената опција за моделите BMW M5 и Ford Mustang.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK