Идеја на Ford: Кровна батерија за електричен автомобил

ОБЈАВЕНО НА:

Многу производители на автомобили размислуваат како да го зголемат опсегот на своите електрични автомобили, а некои од нив се подготвени да бараат решенија онаму каде што другите не би ни помислиле.

Последната ваква идеја е потпишана од американскиот производител Ford, кој аплицираше за патент за продолжување на опсегот или резервна батерија. Идејата е дополнително да го наполните автомобилот со струја кога главната батерија е испразнета, особено ако сте далеку од полнач.

Сликите на патент го прикажуваат Ford Bronco како тест возило. Дополнителната батерија вклучува батериски модули, како и кабел за полнење. Нешто слично како дополнителните куфери на покривот за складирање на багаж, само ова се батерии.

Кровната кутија во која се наоѓа се состои од слој покриен со полиуретанска пена и воздушни отвори за да се намали зголемувањето на топлината што се создава со полнење. Податоците за капацитетот на надворешната батерија не се откриени.

Сепак, крoвната кутија ја намалува ефикасноста на возилото и ја зголемува потрошувачката на електрична енергија. Ова значително би ја зголемило тежината на возилото, што повторно би резултирало со поголема потрошувачка. Конечно, голема маса на покривот на возилото исто така би резултирала со проблеми со стабилноста на возилото.

Ќе видиме дали Ford ја претстави оваа технологија само како идеја или навистина планира да работи на батеријата на покривот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK