Нема веќе „крш“: Соседите од јуни забранија увоз за возила произведени пред 2009

ОБЈАВЕНО НА:

Згадувањето на воздухот во голема мера е поврзан со старите автомобили што се возат по патиштата и секоја земја се обидува со одредени мерки да влијае на намалувањето на увозот на „крш“ кој потоа тешко може да извезе.
Увозот на автомобили произведени пред 2009 година, ќе биде забранет во Албанија објави албанскиот министер за туризам и животна средина Бленди Клоши во интервју за емисијата “Отворено студио” на тиранската телевизија News 24. Владата смета дека така ќе биде ограничено загадувањето на воздухот во земјата.

Мерката, која ќе стапи на сила во јуни, ќе влијае на автомобили произведени пред 2009 година Таквите автомобили воопшто нема да биде дозволен на територијата на Албанија – царината ќе забрануваат дури транзит да поминуваат низ земјата.

Според податоците на Светската здравствена организација загадувањето на воздухот предизвикува смртта на 166 од секои 100.000 Албанци. Властите веруваат дека 60% од штетните емисии се должат на стари автомобили.

Новиот закон ќе овозможи само увоз на автомобили кои го исполнуваат еколошкиот стандард Eуро-5. Старите автомобили со Еуро-1 и Еуро-2 ќе треба да бидат модифицирани додека се покриваат нормите на Евро-3.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK