Само на овој автопат ако возите пребрзо нема да бидете казнети

ОБЈАВЕНО НА:

Ограничувањето на автопатиштата во Европа е ограничена на 130 км/ч. а некад еи помалку, во зависност од државата. Но, секако постојат делници каде не постои ограничување. Таму ако возите и многу повеќе нема да и пречи на полицијата. Се разбира се зависи од вашиот автомобил.

Autobahn или Bundesautobahn е државен автопат во Германија кој се простира на околу 13.000 километри. Се смета за еден од најбрзите автопати на светот и воедно е најпознат пат кој во неговата должина нема постојано класично ограничување на брзината.

Поточно, пред урбаните средини или на местата каде што се одвиват градежни работи стојат табли со ограничување на брзината од 50 и 100 км/ч, но не е илегално и да се занемарат сè додека со своето возење не предизвикате сообраќајна несреќа или не сте дел од некоја.

Од друга страна можете да добиете казна и од 375 евра ако возите преблизу до автомобилот пред вас, а забрането е возење и на автомобили ои не можат да достигнат брзина од 60 км/ч. На рамните делови се препорачува возење од 130 км/ч, но Германците ретко кога се држат до овие препораки. Tие сакаат да ја тестираат издржливоста на своите германски миленици и да стиснат на гаста до 200 или дури 250 км/ч.

Несреќите се случуваат на Autobahn, но три до седумпати поретко отколку на градските и селските патишта. Статистиките покажаа дека бројот на несреќите на германските автопати од седумдесетите години на минатиот век до 2010 година се има намалено на за 80 проценти.

Причината за тоа се крие во фактот што Германците ги пуштаат на автопат најискусните возачи, но и бараат многу вештина и часови зад воланот пред младите да добијат возачка дозвола.