Hyundai повлекуваат над 215.000 возила во САД, а Kia само 32 – сите поради проблем со гориво и управување

ОБЈАВЕНО НА:

Hyundai објави повлекување на повеќе од 215.000 возила во САД, заедно со дополнителното повлекување со Kia што влијае на 32 возила ширум земјата. Поголемиот од двете повлекувања влијае на моделите на Hyundai Sonata од 2013-2014 година, кои биле произведени помеѓу 26 ноември 2012 и 7 февруари 2014 година. Повлекувањето доаѓа како одговор на претходното што можеби не го реши целосно проблемот поврзан со цевката за снабдување со гориво.

Извештајот за дефект поднесен до Националната управа за безбедност на сообраќајот на автопатите открива дека според претходното отповикување било откриено дека цевката за снабдување со гориво што ја поврзува пумпата за гориво со низок притисок со пумпата за гориво со директно вбризгување може да се оштети или да истече. Возилата што имале цевки за снабдување со гориво што покажале видливи оштетувања биле заменети, додека оние без оштетувања биле завиткани со лента отпорна на топлина на спојката помеѓу цевката за гориво со низок притисок и пумпата за гориво. Како што се утврдило оваа лента отпорна на топлина можеби е недоволна за да спречи истекување, па возилата со лента се повлекуваат.

Hyundai ќе го реши проблемот со инсталирање на нови цевки за снабдување со гориво во сите погодени возила. И дилерите и сопствениците ќе бидат известени на 5 јули.

Што се однесува до второто отповикување, тоа влијае на две возила Hyundai и 30 возила од Kia. Испитувањата откриле дека завртката за задржување во U-зглобот што е поврзана со управувачкиот систем можеби била поставена со недоволен вртежен момент за време на склопувањето на возилото. Ова може да резултира со проблем.

Повлекувањето влијае на два модели на Hyundai Accent од 2021 до 2022 година, произведени од Kia Motor Mexico, како и на шест модели на Kia Rio од 2021 до 2022 година, произведени помеѓу 8 септември 2021 и 21 февруари 2022 година, како дополнение на 24 модели на Kia Forte од 2021 до 2022 година.

И дилерите на Hyundai и Kia ќе го решат проблемот со едноставно повторно затегнување на завртката според спецификацијата.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK