Зошто Јапонците сè поретко ги перат автомобилите?

ОБЈАВЕНО НА:

Жителите на Јапонија ги перат сè поретко своите автомобили, а ова го посочува анализа направена од маркетинг компанијата GfK Jаpаn. Во истражувањето учествувале 15.000 сопственици на возила од секакви групи и тоа од двата пола.

Околу 37% од Јапонците ги перат автомобилите меѓу три и шестпати годишно, а 23% го прават тоа меѓу 7 и 12 пати. Според бројките 20 проценти од возачите ги перат возилата барем еднаш месечно. Околу овој број се и учесниците во анализата кои признале дека своите автомобили ги перат еднаш до двапати во годината.

Резултатите од анализата покажуваат дека во последните десет години делот на Јапонците кои почнале почесто да ги мијат своите автомобили е едвај 11 проценти. Далеку повеќе (48%) се оние кои тоа го прават сè поретко.

Cпoрeд GfK Jаpаn тенденцијата се објаснува со две основни причини. Од една страна Јапонците имаат сè помалку време и можности да обраќаат внимание на автомобилите, а од друга зголемена е популарноста за хемиски препарати за заштита против валкање.

Повеќето Јапонци (51%) ги перат автомобилите сами, а околу 38% користат автоматски автоперални, додека другите 11 проценти претпочитаат рачно перење. Незадоволството од роботите е поцелосно. Околу 40% од возачите, кои ги користат се жалат на остатоци од мрснотии и уште толку друга нечистотија. Покрај тоа 41% од клиентите на разчните автоперални пак се жалат од високата цена на услугата.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK