ЗАБРАНА: Нема повеќе хромирани детали во новите автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Европската унија предлага да се забрани употребата на хром во производството на автомобили, особено за украсување, а предлогот треба да стапи на сила веќе следната година од 2024 година.

Ова се должи на фактот дека во процесот на хромирање се формира шествалентен хром, кој е силен канцероген. Неговите емисии се сметаат за 500 пати потоксични од дизел горивото.

Покрај тоа, оваа супстанца придонесува за развој на рак на белите дробови. Постојат хемиски потиснувачи на чад при нанесување на хром на автомобили. Но, тие содржат перфлуороалкил и полифлуороалкил супстанции (PFAS), кои се исто така многу токсични.

Иницијативата на ЕУ беше поддржана од други, особено од Калифорнија. Забраната може потенцијално да ги принуди производителите на автомобили да размислат за еден од најчесто користените материјали за да им дадат на автомобилите полуксузен изглед.

Доколку не се најде алтернатива, тоа значително ќе влијае на дизајнот на идните автомобили. Главниот дизајнер на Renault, Жил Видал, веќе ја коментираше оваа иницијатива. Според него, се бараат еколошки решенија. Како алтернатива на хромот, тој ја наведе употребата на плута, како и 60% рециклирана Алкантара.

Хромот е широко распространет и во секојдневниот живот. Посебно во санитарна опрема, уреди за осветлување и кујнски апарати. Тоа е насекаде околу нас, од конструкција на авиони до риболовни средства, кои исто така се обложени со хром.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK