Во Словенија за предизвикување тешка сообраќајка под дејство на алкохол казна до 130.000 евра

ОБЈАВЕНО НА:

Изгласана е резолуција за национална програма за безбедност на патиштата во следните седум години. Истата предводува нулта“ толерација за алкохол, повеќе зони 30 км/ч., намалување на бројот на загунати и повредени во сообраќајот и повиоски казни за предизвикувачите на тешки сообраќајни несреќи.

Резолуцијата што ја изгласаа пратениците во Собранието меѓу другото значи и проширување на зоните со ограничување од 30 km/h, обновување на законската регулатива за проектирање патишта и отстранување на непотребните елементи на сообраќајната сигнализација. Се планира и намалување на нивото на алкохол во крвта на 0,0, зголемување на возраста на возачите на мопеди.

Едногласно Националното собрание ја усвои резолуцијата за националната програма за безбедност на сообраќајот на патиштата за периодот од 2023 до 2030 година. Мерките треба да обезбедат до 2030 година да не загинат повеќе од 50 луѓе на патиштата и да нема сериозен сообраќај несреќи повредени повеќе од 400 луѓе.

Во следните години, резолуцијата предвидува развој на инфраструктурата, така што дополнително ќе го промовираат безбедното користење на јавниот превоз, пешачење, возење велосипед и други форми на активна мобилност. Истовремено, се планира проширување на површините со максимална дозволена брзина од 30 километри на час и области на мирен сообраќај, особено во околината на училиштата, градинките, центрите на јавен патнички сообраќај и во населените места.

Дополнително, резолуцијата предвидува заострување на законската регулатива за повторените прекршоци и испитување на можноста за подигнување на регресното барање за предизвикување тешка сообраќајна незгода поради алкохол или недозволени дроги од 13.560 евра на 130.000 евра.

Документот предвидува и зголемување на возраста за корисниците на лесни моторни возила и е-велосипеди постари од 15 години и воведување обука за основците за дозвола за управување со е-велосипеди, по моделот на тестот за возење велосипед.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK