Патувајте без да се плашите: Во Бугарија е намалено крадењето на возила за 30 отсто

ОБЈАВЕНО НА:

Од почетокот на годинава кражбите на автомобили во Бугарија се намалени за 30 отсто во однос на истиот период од 2016 година, покажуваат податоците на МВР. Во минатото Бугарија важеше за земја каде процентот на кражба на возила особено оние полуксузните и со странски таблички е навистина голем, па и осигурителните компании имаа посебни тарифи за оваа земја.

Бројот на украдени автомобили од јануари до средината на август е 1.387, во споредба со 2.018 од минатата година. Причината е конзистентната и намерна активност на агенциите за спроведување на законот против вакви кривични дела, вели Министерството за внатрешни работи.

Најчесто украдени брендови се BMW, Volkswagen, Audi и Mercedes, и тоа стари меѓу 6 и 10 години. Во 2017 година најмногу кражби се регистрирани во јужните квартови на Софија и на морското крајбрежје, во Сончев Брег и Несебар, каде се крадат главно автомобили со странски регистрации.

Голем дел од украдените автомобили во Бугарија одат за авто делови, кои потоа се продаваат на интернет, што го отежнува објавувањето на злосторствата. Крадците вработи во гаражи со лажни документи, или плаќаат некој да го направи наместо нив, по што возат украдени автомобили таму и ги расклопуваат.
Во 2017 година се пронајдени 40 отсто од украдени автомобили, вклучувајќи ги и цели автомобили или делови од нив.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK