Данска воведува електронски возачки дозволи

ОБЈАВЕНО НА:

Данска е една од земјите кои секоја година вложува и работи на трансформација во дигитално општество.

Доказ за тоа е и последната измена во законот за сообраќај. Новостите од оваа земја кажуваат дека отсега возачите нема да има потреба со себе да носат хартиена или пластифицирана возачка дозвола.

Доволно е да имате смарт телефон и апликација на која ќе се наоѓа возачката дозвола. Кога би биле застанати од полицајците, тие за авентикација ќе го скенираат QR кодот од екранот на телефонот.

Дали ова би требало да се имплементира во Македонија и какви последици би имало можеме само да нагаѓаме.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK