Ма каков Брегзит: BMW новото електрично Mini ќе го прави во В.Британија

ОБЈАВЕНО НА:

BMW објави детали за својата идна стратегија за електрификација, вклучувајќи го и претстојниот електричен Mini. Предвидениот за производство во 2019 година, електричното Mini нема да биде сопствен модел, наместо тоа ќе биде варијанта на хечбек со три врати.

Електричниот мотор ќе биде изграден во центарот за е-мобилност на BMW во Баварија, пред да се инсталира во новиот модел во фабриката на Mini во Оксфорд. BMW одлучи да го задржи производството во Велика Британија и покрај ризикот поврзан со Брегзит.

BMW Group очекува електрифицираните возила да сочинуваат помеѓу 15 до 25% од продажбата до 2025 година. Меѓутоа бидејќи постојат многу фактори како што се регулирање, стимулации и инфраструктура за полнење која ќе има главна улога во успехот на електрифицирани возила од пазар до пазар, BMW Group ќе развие модуларни платформи кои ќе бидат способни да ги подржуваат сите три форми на мотори: мотор со внатрешно согорување, приклучок за плаг-ин хибрид и целосно електричен автомобил.

БМВ, исто така, повтори дека ќе го лансираат i8 Roadster во 2018 година, со целосно електрична верзија на X3 во 2020 година и iNext во 2021 година.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK