Rystad Energy: Наскоро Европа ќе остане без нафта – ќе следи и ценовен шок

ОБЈАВЕНО НА:

Цените на нафтата веројатно ќе останат ниски најмалку уште две години бидејќи глобалните економии се опоравуваат од економските ефекти на пандемијата, но би можеле да скокаат брзо до средината на деценијата, ако побарувачката скокне над глобалното производство.

Европа би можела да се соочи со недостиг на нафта во текот на следната деценија, правејќи го пристапот за зголемување на употребата на нискојаглеродна енергија уште поитен, се вели во новиот извештај цитиран од весникот „Гардијан“.
Студијата предупредува дека производството на нафта би можело да падне побрзо отколку што ЕУ може да престане да користи фосилни горива, зголемувајќи го ризикот од криза во снабдувањето и ценовен шок.

Во извештајот на проектот „Shift“ – француска климатска организација, се вели дека ризикот од постигнување „врв на снабдување со нафта“ пред поголемите економии да се префрлат на почисти извори на енергија е „дополнителна привлечна причина за создавање свет без нафта“.

Анализата се заснова на податоците на норвешката консултантска компанија „Rystad Energy“, која утврди дека производството на нафта од Русија и поранешниот Советски сојуз, кои обезбедуваат повеќе од 40% од снабдувањето со нафта за ЕУ, веќе влезе во „систематски пад“ што ќе ја надминат потрошувачката во Европа до 10 години.

Производството на нафта во Африка, кое сочинува повеќе од 10% од глобалните снабдувања, се очекува нагло да опадне во текот на следната деценија.

Влијанието на пандемијата „Ковид-19“ се заканува дека ќе го зголеми ризикот од недостиг на нафта во 2020 година со одложување на инвестициите во нови нафтени проекти.

Големите нафтени компании се очекува да ги намалат своите планови за трошење за следната година за скоро една четвртина, или скоро 40 милијарди американски долари, за да ги контролираат ефектите на коронавирусот, кој ја намали побарувачката на нафта на 25-годишни падови и ја потисна нејзината цена. .

„Rystad Energy“ вели дека кризата може да доведе до најголема светска побарувачка за нафта во периодот меѓу 2027 и 2030 година, пред пазарот да влезе во конечен пад.

Глобалните цени на нафтата се искачија над 40 долари за барел, откако паднаа на 16 американски долари за барел по воведувањето на блокадите на антиковид-19 и откако големите производители на картелот ОПЕК преговараа за историско привремено намалување на производството.

Цените на нафтата веројатно ќе останат ниски најмалку уште две години бидејќи глобалните економии се опоравуваат од економските ефекти на пандемијата, но би можеле да скокаат брзо до средината на деценијата, ако побарувачката скокне над глобалното производство.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK