iPhone 14 и Apple Watch можат да ги спасат возачите во сообраќајна несреќа

ОБЈАВЕНО НА:

Apple ги претстави новите генерации на iPhone и Apple Watches, кои меѓу другото добија важна функција за возачите – препознаваат сообраќајна несреќа и самите се јавуваат во итната помош. Станува збор за уредите iPhone 14 и 14 Plus (и новите Pro верзии), како и Apple Watch Series 8, буџетскиот модел Watch SE и титаниумската верзија за спортисти Series 8 Ultra.

Сите овие уреди ја добија функцијата Crash Detection, која му овозможува на електронскиот гаџет да утврди дека сопственикот доживеал сериозна несреќа.

Apple почна да имплементира нешто слично во часовниците и порано, но решението беше далеку попримитивно: претходниот Apple Watch имаше функција за „откривање паѓање“ која детектира силен удар и го прашuува корисникот дали се е во ред. Ако не одговори, часовникот ќе повика брза помош.

Сега е направен чекор напред конкретно за препознавање на сообраќајни несреќи. Системот користи податоци од новиот двојадрен акцелерометар, жироскоп и GPS. Apple прави серија тестови за несреќа, а програмерите исто така анализираат 10 милиони потенцијално опасни инциденти за да го подесат системот за најпрецизно да препознае кога инцидентот треба автоматски да се пријави.

За таа цел, компанијата користи и анонимни податоци собрани од реално користени iPhone-и и Apple часовници при несреќи. Како резултат на тоа, алгоритмите на уредот научија да откриваат различни типови на судири на автомобили. Уредите се способни, да речеме, да разберат дека автомобилот се свртел. Сензорите поправаат преоптоварувања до 256 G.

Откако ќе открие дека се случила несреќа, уредот автоматски ги контактира службите за итни случаи и им ја испраќа локацијата и звукот од микрофонот (патем, iPhone-ите добиваат и итна сателитска комуникациска функција која работи таму каде што нема покриеност на мобилните оператори ).

Следете не и на:

24AUTO NETWORK