Која дополнителна опрема најмногу се порачува кај модерните возила

ОБЈАВЕНО НА:

Современите возила нудат голем број на удобности, а тоа веќе се нуди и во основните верзии. Сепак, листата која што ги става купувачите на искушение е долга, а со тоа и цената на автомобилот станува поголема. Кои опции ќе проголтаат најмногу пари усеа да дознае германската Creditplus Bank, која направи специјално проучување.

Клима уредот води убедливо кај најпосакуваните карактеристики иако долго време е дел од основната опрема на повеќето модели. При анкетата дали се подготвени да подигнат кредит за да платат за клима уред, дури 39 проценти од испитаниците одговориле позитивно.

На второ место по популарноста кај напорачуваните опции се електронските асистенти за безбедност. Дури 64 проценти од испитаниците даваат предност на автоматското запирање во екстремна ситуација, додека 61 процент се подготвени да доплатат за системот за следење на слепите зони.

Третото место е за системот за предупредување при замор на возачот. Вкупно 46 проценти од испитаниците сметаат дека овааа функција е многу важна, додека за cruise control гласале вкупно 42 проценти. Фановите на автоматизирано паркирање се застапени со 39 проценти.

На крајот на листата се загревањето и вентилацијата на седиштата. Парадоксот е дека и покрај сериозниот интерес кон современите електронски системи повеќето возачи се однесуваат скептично кон прогнозите за иднина на автономните возила за личен транспорт. Дури 62 проценти не веруваат дека автономните возила ќе почнат да се применуваат.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK