BMW, Daimler, Ford и Volkswagen прават мрежа на електрични полначи во Европа

ОБЈАВЕНО НА:

BMW, Daimler, Ford и Volkswagen објавија дека заеднички работат на европска мрежа за полнење на електрични возила и ќе отворат 20 од 400-те планирани станици оваа година во Германија, Норвешка и Австрија, пренесуваат агенциите. Првите 20 ќе бидат подготвени оваа година, а до 2020 година бројката ќе се зголеми до 400. Volkswagen учествува во иницијативата заедно со луксузните брендови Audi и Porsche.

Четирите автомобилски производителот кои имаат еднакви удели во мешаното друштво Ionity прецизираа дека првите 20 полнење станици ќе се наоѓаат на растојание од 120 километри на водечки патишта и секоја ќе вклучува многу уреди за полнење.

Компаниите ја објавија шемата уште минатата година, планираат во 2018 година да се прошири понудата до над 100 станици низ Европа и да завршат мрежата од 400 објектот до 2020 година.

Целта е електричните автомобили да бидат попривлечни за европскиот пазар, со тоа што ќе има повеќе полначи на многу места.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK