Tesla доби тужба за „некорисна и очигледно опасен автопилот“

ОБЈАВЕНО НА:

Tesla ќе мора на суд на докажува дека нејзините системи, односно Автопилот е користен дел од автомобилот, наспроти тврдењето на тужителите, сопственици на овие автомобили дека се „некорисни и очигледно опасни“.

Тужбата е покрената во Калифорнија, и тоа од сопственици на Model S, со тврдење дека безбедносните системи што биле вградени не се точни како што се наведува. Во тужбата се наведува дека овие системи предизвикуваат возилата да се однесуваат чудно. Покрај тоа, се тврди дека сопствениците станале “бета тестери на несериозен софтвер.”

Во барањето во тужбата се бара да се откупат погодените возила, како и за да се спречи Тесла од продолжување на незаконска измама, лажен и нефер бизнис практики се наведува во жалбата.

За купување на овој модел на Tesla сопствениците платиле меѓу 81.000 и 113.000 долари. Тужбата се однесува на Model S и Model X продадени во 2017 и 2017 година.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK