Американците истражуваат: Поголемите возила се побезбедни

ОБЈАВЕНО НА:

Американците предничат по прецизни статистички информации од најразличен вид. Еден таков извештај што го пренесува CNN ги посочува 11-те различни модели на автомобили и теренски возила во кои никој не го загубил животот во период од четири години.

Извештајот бил претставен од американскиот институт за безбедност во сообраќајот во предвид ги земал бројот на смртни случаи во периодот од 2012 до 2015 година.

Свое место на листата на најбезбедни автомобили најдоа:
Audi Q7
Volkswagen Tiguan
Toyota Tacoma
Mazda CX-9
Audi A6
Jeep Cherokee
BMW 535i
BMW 535xi
Lexus RX 350
Lexus CT 200h
Mercedes M Class (GLE)

Од сите на листата може да се види дека има најмногу СУВ возила, и многу малку субкомпактни возила.
Но, навистина се работи за физика. Ако две возила се судрат тогаш нормално е лицата во помалото возило да имаат поголеми повреди. Всушност возилата со највисок процент на смртност во периодот што бил истражуван има кај помалите возила

Следете не и на:

24AUTO NETWORK