Создадена „најбелата боја“ на светот – ќе го лади автомобилот

ОБЈАВЕНО НА:

Можеби сте запознаени со црната боја Vantablack, која апсорбира до 99,96% од светлината. Ксуелин Руан, професор по машинско инженерство на Универзитетот Пурдју, и неговите студенти го направија спротивното, создавајќи бела сенка која одбива 98,1 отсто од сончевото зрачење.

Материјалот има ефект на ладење и може дури да помогне во борбата против глобалното затоплување. На повидок е создавање на автомобилска верзија.

Белата боја испушта повеќе инфрацрвена топлина отколку што апсорбира. Бојата содржи честички на бариум сулфат со различни големини кои го расфрлаат сончевото зрачење со различни бранови должини. Тоа значи дека ја лади површината под температурата на околината.

На пример, претходните експерименти покажаа дека оваа боја ја лади површината за 8 степени во споредба со околината на пладневна сончева светлина. Во текот на ноќта, ултра белиот материјал може да ја задржи температурата за 19 степени пониска.

Во 2022 година, тимот започна со развој на полесна верзија на боја која може да се користи на возила. Не е јасно кога ќе се појави на автомобилите, но веројатно ќе биде најмалку за една година

Руан работи и на бариум сулфатни бои во различни бои. Тие нема да бидат толку ефикасни како белата верзија, но сепак ќе имаат подобра рефлексивност од постоечките решенија.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK