ЛОША РЕКЛАМА: Автомобилите на Tesla виновни за смрт на 400 луѓе

ОБЈАВЕНО НА:

Речиси 400 луѓе загинаа во несреќи со електрични автомобили на Tesla, пренесува Business Insider, кој се повикува на податоци од Tesla Deaths. Евидентирани се вкупно 393 смртни случаи. Сепак, повеќето од нив се поради возење во пијана состојба, проблем кој не е ограничен само на автомобилите на Tesla.

Смртта на 95 од 393 лица била поврзана со палење или неправилно работење на електричните автомобили на системот за помош на возачот. Поточно, 35 смртни случаи се случиле со помош на автопилотот на Tesla, што е околу 1/11 од вкупниот број.

Во 2016 година се случи првата фатална несреќа кога модел S се судри со камион со приколка. Три години подоцна, електричен автомобил се судри со противпожарно возило, а една година подоцна удри во човек кој стоел до камион.

Важно е да се напомене дека бројот на несреќи на автопилотот на Tesla значиително се зголеми во последниве години. Поточно, од почетокот на 2022 година, 18 од 35 лица загинале во вакви несреќи.

Ова се должи на проширувањето на достапноста на функцијата Full Self-Drive. Во 2021 година, околу 12.000 сопственици на автомобили го користеле, а до крајот на 2022 година, бројот се зголемил за повеќе од 30 пати.

Во последниот квартал од 2022 година, електричните автомобили на Tesla со автопилот во просек паѓаа три пати почесто отколку без автопилот, што докажува дека автономното возење сè уште не е доволно добро.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK