Важна одлука на Toyota при продажба на новите автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Јапонската компанија Toyota официјално објави дека ќе започне со продажба на автомобили со еден паметен клуч. Ова е привремена и присилна мерка која мора да се преземе поради недостигот на полупроводници.

Сепак добра работа е што ова ќе се однесува само за јапонскиот пазар и тоа за јануари 2023 година. Нема најави дека нешто слично ќе биде применето за другите пазари, особено не за Европа.

Како што е познато, некои автомобили ќе им се издаваат на клиентите со комплет од еден паметен клуч + еден механички клуч, иако претходно со секој автомобил се даваа два електронски клуча: главен и резервен.

Во време кога чиповите се уште не се достапни, резервните електронски клучеви ќе бидат зачувани, но производителот вели дека во подоцнежна фаза, кога тоа ќе стане возможно, тие повторно ќе бидат составен дел на автомобилот.

Ограничувањето ќе важи само за оние автомобили кои ќе бидат пуштени на јапонскиот пазар во јануари 2023 година. Тие ги вклучуваат Crown, Prius, bZ4X, RAV4 (PHEV), Harrier, Noah, Voxy и Land Cruiser, додека опсегот на единствени паметни клучеви на Lexus ќе ги вклучува моделите LX, RX и NX.

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK