Букурешт сака да ги забрани бучните автомобили ноќе

ОБЈАВЕНО НА:

Властите во Букурешт објавија дека планираат проект за забрана на бучни автомобили во градот во ноќните часови. Официјалните лица во романскиот главен град работат со сообраќајните власти за да развијат ефективно законодавство за ова прашање, кое би требало да има далекусежен квалитет на живот и здравствени придобивки за населението.

Една од најголемите мерки за одвраќање на возачите со гласни автомобили да возат ноќе според плановите на градот е да се воведе систем на казнување, заснован на нивоата на децибели на возилото. Додека еден просечен автомобил испушта околу 70 децибели со околу 100 километри на час, според истражувањето на Универзитетот Пердју, овој проект би бил насочен кон многу побучни машини.

Како што се вели во проектниот документ на градот, прагот за бучава ќе биде поставен на околу 95 децибели (dB), што значи дека сè што е под него ќе биде целосно изземено од законската регулатива. Дополнително, властите рекоа дека планираат забраната да биде активна само помеѓу 22 навечер и 8 часот наутро.

Во спротивно, ако автомобилот испушта од 95 dB до 100 dB, казната би била меѓу 1.500 и 2.000 леи или меѓу 300 и 400 евра. Ако надмине 100 dB, казната би пораснала меѓу 4.000 и 5.000 леи, односно 800 и 1.000 евра.

Податоците за нивоата на бучава во автомобилите ќе бидат обезбедени од Романската сообраќајна полиција (Poliţia Rutieră) и Регистарот на автомобили (Registrul Auto Român). Сообраќајната полиција, пак, би имала задача да ги спроведе мерките.

Властите во Букурешт истакнуваат дека прекумерната бучава може да предизвика голем број проблеми за граѓаните, како што се нарушен сон, несоница, намалена продуктивност, кардиоваскуларни болести и многу повеќе. Овие ефекти се уште поизразени во текот на ноќта.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK