РЕКОРД: Cтaрa Hоndа крена 100 км/ч зa 1,1 ceкунда (ВИДEO)

ОБЈАВЕНО НА:

Автомобилот Honda Civic стара 25 години успеа да постави нов рекорд за забрзување на автомобилите со пренос на сите тркала достигнувајќи 60 милји на час (97 км/ч) за едвај 1,1 секунда.

Возилото со две врати е подготвено од страна на американскиот тркачки тим P-Rасing, чиј специјалитет се драгстерите на база на стари возила Honda.

Новиот рекордер има 2.2-литарски четирицилиндричен мотор, снабден со гигантски турбокомпресор соработен притисок од над 4 бари.

Моќноста од 1.500 му дозволува на возилото да заземе четвртина милја (402 метри) за 7,45 секунди, а брзината на финишот е 186,8 милји на час (300,6 км/ч).