Американците се блиску до закон за автономни возила

ОБЈАВЕНО НА:

САД е земја каде има најмногу одобренија за тестирања на автономни возила и каде и најмногу такви автомобили се продадени досега. Затоа се подготвуваат за донесување на закон за автономните возила во кој ќе бидат регулирани сите работи.

Легислативата стигна до поткомитетот на САД што ќе го отвори патот за национална рамка за поддршка на развојот на автономните возила во земјата. Во средата, поткомитетот на САД за дигитална трговија и заштита на потрошувачите ги одобри легислативата и плановите за гласање на законот следната недела. Во меѓувреме, промените во законот може да се направат во текот на неделата.

Како што стои, законот ќе им овозможи на производителите на автомобили да распоредат до 100.000 автономни возила на улиците на САД, без да се осигураат дека се во согласност со одредени федерални стандарди, како што се дали имаат волан или педали. Дополнително, законот ќе ги спречи и индивидуалните држави да спречат распоредување на возила за самостојно возење, но сепак бараат од производителите на автомобили да докажат дека нивните возила се безбедни.

CNET забележува дека нацрт-законот, најверојатно, нема да се упати кон Домот на САД за целосно гласање до септември, а потоа, исто така, ќе мора да биде одобрен од Сенатот пред да пристигне на масата на претседателот Доналд Трамп и да се бара негов потпис.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK