Со обединувањето на PSA и Fiat Chrysler се роди STELLANTIS

ОБЈАВЕНО НА:

Новата група ќе го создаде четвртиот по големина производител на автомобили во светот. Значителното присуство на отпечаток на PSA во Европа може да биде надополнето со јачината на FCA во Северна Америка.

Новата компанија што ќе се роди со обединувањрто на Fiat Chrysler и PSA Group ќе се вика Stellantis, соопштија двајцата производители на автомобили денес.

Производителите на автомобили исто така рекоа дека името „ќе се користи исклучиво на ниво на групата, како корпоративна марка“ и дека имињата и логоата на составните марки на групата ќе останат непроменети.

Компаниите соопштија дека името е вкоренето во латинскиот глагол stello, што значи „да се блесне со sвездите“. Компаниите соопштија дека следниот чекор ќе биде откривање на ново лого на обединувањето.

„Латиноамериканското потекло на името пдава чест на богатата историја на нејзините основачки компании, додека мешањето на астрономијата во името го доловува вистинскиот дух на оптимизам, енергија и обновување двжејчи се кон ова спојување што ја менува индустријата“, се вели во соопштението на компаниите.

Завршувањето на спојувањето се очекува во првиот квартал од 2021 година.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK