Porsche ја заврши годината со четири рекорди

ОБЈАВЕНО НА:

Porsche AG ја заврши финансиската 2022 година со четири нови рекорди. Приходите од продажба на групата во 2022 година изнесуваат 37,6 милијарди евра, што одговара на раст од 13,6 отсто (во 2021 беа 33,1 милијарди евра).

Оперативната добивка на Групацијата беше 6,8 милијарди евра, што ја надминува бројката од претходната година за 1,5 милијарди евра (зголемување од 27,4 отсто).

Испораките на групата и автомобилскиот нето паричен тек, исто така, достигнаа нови највисоки нивоа на сите времиња во 2022 година. Оперативниот принос од продажбата на Групацијата се зголеми од 16,0 отсто на 18,0 отсто.

Оваа година, производителот на спортски автомобили од Штутгарт ја турка напред својата стратегија за модерен луксуз и ја започна својата амбициозна програма „Патот до 20“ за да ја обезбеди својата долгорочна профитна цел.

Porsche AG има добро пополнети книги за нарачки и беше во можност да испорача 309.884 возила на клиентите во претходната година, и покрај ефектите од војната во Украина, предизвиците од пандемијата на коронавирус и глобалните нарушувања на синџирот на снабдување.

Ова одговара на зголемување од 2,6 отсто во споредба со 2021 година (301.915 возила). Во финансиската 2022 година, автомобилскиот нето паричен тек се зголеми од 3,7 милијарди евра на 3,9 милијарди евра.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK