Новата Kia Sportage во САД мора на дополнителен сервис

ОБЈАВЕНО НА:

Kia Sportage од моделската 2023 година сега е предмет на отповикување, односно дополнително одење во сервис во Соединетите држави со не помалку од 76.918 примероци.

Откриено е дека страничните завесни воздушни перничиња можеби биле собрани со извртување во нив за време на склопувањето на возилото во фабриката на Kia во Џорџија. Од Kia велат дека ова се должи на грешка на работник и дека како резултат на тоа, страничните завесни воздушни перничиња може да не се активираат правилно при судар, што го зголемува ризикот од повреда.

Известувањето за отповикување откри дека инженерите од Центарот за истражување и развој на Kia присуствувале на тестирање за усогласеност спроведено од Канцеларијата за усогласеност со безбедноста на возилата на Sportage од 2023 година на Националната управа за безбедност на сообраќајот на автопатиштата (NHTSA). .

Спорните модели на Kia Sportage се произведени помеѓу 12 јануари 2022 година и 17 ноември 2022 година.

Клиентите на погодените возила ќе бидат известени со препорачана порака по пошта со инструкции да ги донесат своите возила кај дилер на Kia каде што ќе се прегледаат страничните завесни воздушни перничиња и доколку е потребно, повторно ќе се инсталираат. Поправката ќе се изврши бесплатно и на сите сопственици кои претходно платиле за да го санираат проблемот ќе им бидат вратени парите.

Ова не е прво повлекување издадено за Kia Sportage од моделската 2023 година. Во август, корејскиот производител на автомобили отповика 19.701 примероци произведени помеѓу 12 јануари 2022 година и 8 август 2022 година, бидејќи навртката Б+ на акумулаторот можеби не била правилно извртена од добавувачот за време на склопувањето.  Може да предизвика и пожар.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK