Mercedes воведе претплата кај електричните возила – плати за побрзо забрзување

ОБЈАВЕНО НА:

Со вградувањето на многу различни чипови во возилата често се случува да може да се ограничат некои од перформансите или услугите. А бидејќи ниту сопствениците не се свесни за некои дстапни функции на нивниот автомобил станува јасно дека немаат потреба од истите. Но, секако тие веќе платиле за истите.

Ова не е прв пат производителот на автомобили да понуди одредени карактеристики и перформанси на автомобилот со претплата. Идејата е дека автомобилот првично има широк спектар на функции, но ако сопственикот не користи нешто, тогаш тој не плаќа за тоа, но за да ги отклучите опциите, треба да купите претплата за една или друга опрема.

Во моментов се работи само за американскиот пазар, каде Mercedes им понуди на своите клиенти, за посебна редовна такса, да го подобри времето на забрзување на автомобилите до 100 km/h за 0,9 секунди. Задоволството чини 1.200 долари годишно. Опцијата се нарекува „зголемување на забрзувањето“.

Оваа можност им се нуди на сопствениците на најновите германски електрични автомобили – Mercedes EQE и Mercedes EQS SUV. Ажурирањето не вклучува никакви физички подобрувања на опремата на автомобилот, туку ги отклучува сите карактеристики кои првично беа вградени во него.

Летово BMW им понуди на своите клиенти да отклучат некои опции за плаќање. Да речеме дека загреаните седишта чинат 18 долари месечно – можете да го користите само во студената сезона, а остатокот од времето да не плаќате ништо. Има претплата за една година (176 долари) или три години (283 долари).

А ако сакате, како и обично, да ги добиете засекогаш загреаните седишта, тогаш уплатите еднократно од 406 долари. Има едномесечен бесплатен пробен период.

Веројатно во иднина оваа пракса ќе стане почеста кај сопствениците.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK