Колку МИЛИОНИ е платата на шефот на Stellantis?

ОБЈАВЕНО НА:

Инвеститорите на Stellantis го одобрија годишниот надоместок на извршниот директор во висина од 23,5 милиони евра. На годишниот состанок 3 од 10 претставници на инвеститорите одржан во Амстердам не се согласија со одлуката. Но Карлос Тавареш ќе го добие ветениот надомест.

Бројките одат во корист на Карлос Тавареш. В​​во 2023 година, Stellantis ја зголеми својата нето добивка за 11% во споредба со претходната година и што е најважно, ги зголеми дивидендите за 16% (вкупно 4,7 милијарди евра, 1,55 евра по акција).

Сепак, пазарот реагираше прилично тивко, при што акциите на Stellantis на Миланската берза изгубија 2,98% на 16 април, многу повеќе од падот од 1,65% што го забележа берзанскиот индекс на многу нервозен ден.

За време на средбата, извршниот директор на Stellantis истакнал: „По рекордната 2023 година, тргнавме напред на стратешкиот план за 2030 година. Оваа 2024 година ќе продолжи да биде година на предизвици, со некои позитивни елементи и некои спротивставени ветрови, како на пр. на пример, трошоците за работна сила, инфлацијата и влијанието на електрификацијата Ќе продолжиме да го правиме она што го правиме најдобро – да постигнеме добри резултати. Понудата на електрични возила ќе порасне за 60 отсто, на 48 превозни средства. Но, електричните автомобили ќе мора да чинат помалку.

Зборувајќи за кинеската конкуренција (на пример Dongfeng, која најави интерес за производство во Италија), Тавареш нагласиl дека „главно ќе се насочат кон автомобили во ценовниот опсег под 20.000 евра“.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK