ЕУ и одобри на Германија 1,8 милијарди евра субвенции за ЕВ полначи

ОБЈАВЕНО НА:

Европската комисија и дозволи на Германија да финансира изградба на 8.500 полначи за брзо полнење на електрични возила. Брисел во средата одобри 1,8 милијарди евра субвенции.

Е-станиците треба да бидат на околу 900 места во Германија и да ги полнат возилата за 15 минути до половина час. „Регулативата е неопходна и соодветна за распоредување на инфраструктура за брзо полнење во голем обем“, соопшти Европската комисија.

Земјите-членки на ЕУ мора да бараат одобрение од Брисел за нивните субвенции. Европската комисија потоа утврдува дали субвенциите имаат непропорционален ефект врз конкуренцијата на внатрешниот пазар на ЕУ, на пример со фаворизирање на одредени компании.

Германија презеде доволно мерки на претпазливост за да се осигура дека субвенциите ќе имаат само ограничено влијание врз конкуренцијата и трговијата внатре во ЕУ, рече Комисијата. Кои компании ќе поставуваат станици за е-полнење ќе се утврдува со тендер.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK