Германското обвинителство ги „тресе“ првите луѓе на VW и Porsche

ОБЈАВЕНО НА:

Германското обвинителство отвори истрага против водечките луѓе на компанијата Porsche SE и Volkswagen, Матијас Милер и Дитер Поеш, во врска со манипулација на пазарот. Обвинителството соопшти дека Милер, кој сега е на чело на баварскиот гигант, но беше и дел од управата на Porsche, исто како и Поеш кој сега го води Porsche, предоцна ги запознале инвеститорите за негативните последици од скандалот дизелгејт.

VW се соочи со најголемата казна во историјата откако беше откриено во САД дека ги сокривал евистинските информации за негативната емисија на дизелските агрегати поради што веќе плаќа милијарди долари на име отштета и казна

Претходно Блумберг известуваше дека истражители во Штутгарт утврдуваат каква биа улогата на двајцата шефови, заедно со поранешниот извршен директорн Мартин Винтеркорн во големата шема на мамење. Истражителите се одбидуваат да утврдат дали извршните лица од компанијата биле премногу спори во однос на информирање на акционерите, Porsche SE во врска со одвивањето на скандалот.

Последното годишно собрание Поеш го искористил да каже дека компанијата нема да ги објави резултатите од истрагата што ги вршела компанијата Џонс Деј околу дизелгејт скандалот бидејќи тоа би значело нови и поголеми казни

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK