Амбициозен план: Kia сака да произведе 1,5 милиони роботакси и возила за споделување автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Kia сака да изгради втора фабрика посветена на производство на роботакси и возила посветени на заедничката мобилност. Компанијата објави дека е во преговори со корејските власти и синдикати за конечно одобрување на проектот, откако во април минатата година веќе беше дадено зелено светло за изградба на првата фабрика.

Ова го тврди Korea Economic Daily, цитирајќи некои инсајдери. Kia би сакала фабриката да работи уште во 2028 година, но едно од прашањата што треба да се реши, особено со синдикатите, се однесува на поделбата помеѓу активностите што треба да се вршат внатрешно и оние што треба да се аутсорсираат.

Без оглед на деталите од договорот, Kia силно притиска за создавање на комплетна палета на самоуправувачки возила, кои се дефинирани како PBV, акроним што означува Purpose Built Vehicles (израз што може да се преведе како „возила дизајнирани за одредена цел“).

Првата фабрика посветена на овој тип возила ќе биде готова наскоро и ќе започне со производство веќе во втората половина на 2024 година. Kia има за цел да произведе 150.000 возила посветени на такси без возач и услуги за споделување веќе следната година. Компанијата, во рамките на групацијата Hyundai, ќе биде лидер во дизајнот и конструкцијата на овој тип возила и би можела да надмине еден и пол милион примероци произведени во 2030 година.

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK