ЗНАЕТЕ ЛИ: Пред 70 години Skoda настапи на “24 часа Леман“

ОБЈАВЕНО НА:

Враќање на ŠKODA Sport во „24 часа Леман“ е планирано за следната година: Le Mans Classic 2020 е одложено поради пандемија на коронавирус

Во јули чешката компанија ќе одбележи 70 годишнина од нивното прво и единствено појавување на позната трка „24 часа Леман“. Но, наместо да продолжат тие прекинаа поради политичката ситуација. Но оригиналното возило што сега му припаѓа на приватен колекционер е целосно реставрирано и ќе се појави на одбележувањето на 70 годишнината од „24 часа Леман“ и 125 години од постоењето на компанијата.

Специјално развиената ŠKODA Sport имаше лесна алуминиумска шасија и се засноваше на успешно произведената серија 1101/1102 ‘Tudor’ модел.
Вашлав Бобек и Јарослав Нетушил се бореа за првото место во својата класа сè додека мал дефект не го примора автомобилот да испадне по 13 часа трки
Враќање на ŠKODA Sport во „24 часа Леман“ е планирано за следната година: Le Mans Classic 2020 е одложено поради пандемија на коронавирус

Со вообичаеното тркачко гориво од времето – мешавина од бензин, етанол и ацетон – ŠKODA Sport достигна максимална брзина од 140 км на час со потрошувачка од само дванаесет литри на 100 километри.

Јарослав Нетушил и Вацлав Бобек, и двајцата дебитанти на Ле Ман, го возеа моделот. Со просечна брзина од 126 км на час, тие се бореа до второто место во класата до 1100 см3. заедно со 60 кандидати во единаесет автомобили во класата. Во посебна класификација на коефициентот на изведба која сè уште беше распространета тогаш, дуото во меѓувреме се искачи на петтото место.

Сепак, во зората, по 13 напорни часови на брзата патека, автомобилот со број 44 се изврте на својот 115 круг. Технички дефект ја исфрли ŠКОДА Спорт надвор од трката: заклучување на картерот е скинато, и не беше можно да се поправи на лице место.

Повеќе детали на: https://24autonet.com/70-years-ago-today-skoda-start-in-the-famous-24-hours-of-le-mans/ 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK