Tеslа го покажа електричниот камион кој ќе помине 1.000 км без полнење (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Tеslа објави кратко видео од тестирањето на камионот Sеmi. Видеото покажува прототип на „зелениот“ камион без приколка. Се очекува тоа да биде конечниот дизајн кој нема да претрпи промени во почетокот на масовното производство.

Cпoрeд медиумите првите електрични тешкотовартни камиони ќе бидат испратени на клиентите до крајот на оваа година. Според раководителот на Tеslа, Елон Маск, електричниот камион ќе може да помине до 1.000 километри без полнење.

Според него слични показатели можат да бидат постигнати благодарение на модернизираните батерии и најсовремените технологии. Во исто време порано од Tеslа цитираа и други податоци во врска со максималната километража на Sеmi Truсk.

Од нив станува јасно дека во стандардната верзија, Tеslа Sеmi ќе може да помине до 500 километри, а во верзијата од највисока класа до 800 километри. Сега Маск зборува за километража од 1.000 километри.

Се очекува електричната енергија на камионот да вклучува четири електромотори. Според прелиминарните податоци камионот ќе може да забрза од место до 100 км/ч за пет секунди, а со приколка со тежина од 40 тони за 20 секунди. Сè уште нема официјална потврда за оваа информација.

Прототипот на електричниот камион Tеslа Sеmi беше претставен во ноември во 2017 година. После ова, датумот за лансирање на сериското производство на иновацијата беше повеќекратно одложена. Првично беше планирано камионот да биде на монтажната линија во 2019 година. Причините за доцнење не се познати.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK