Закон во Калифорнија: Новите автомобили треба да предупредуваат ако ја надминете дозволената брзина

ОБЈАВЕНО НА:

До крајот на деценијата, автомобилите во Калифорнија би можеле да ве предупредат ако ја надминете дозволената брзина. Државниот Сенат усвои нов закон во средата со кој се бара сите возила продадени или произведени во Калифорнија да бидат опремени со пасивни ограничувачи на брзината почнувајќи од 2027 година. Законот вели дека половина од сите нови возила ќе ја имаат оваа технологија до 2029 година пред сите автомобили да треба да ја имаат од 2032 година.

Пасивниот систем ќе го предупреди возачот доколку ја надмине дозволената брзина (повеќе од 15 км/ч), со емитување звучни предупредувања и визуелни снимки за да ве принуди да ја намалите брзината.

Новата регулатива беше усвоена откако Националниот одбор за безбедност на транспортот на САД препорача Националната управа за безбедност на сообраќајот на автопатите да бара технологија за интелигентна помош за брзина (ISA) на новите автомобили што ги предупредува возачите за пребрзо возење.

Предлог-законот сè уште треба да се гласа во Собранието на Калифорнија пред да стане вистински закон, а тоа ќе се случи до 31 август.

Целта на законот е да се намалат несреќите и смртните случаи поврзани со брзина, бидејќи една третина од смртните случаи во сообраќајот во Калифорнија помеѓу 2017 и 2021 година се припишуваат на брзината.

Пасивните системи не ги спречуваат возачите да го надминат ограничувањето на брзината, додека активните системи ја ограничуваат брзината на возилото, што го отежнува надминувањето на ограничувањето.

Калифорнискиот закон, SB 961, е сличен на правилото што стапи на сила оваа година во Европската унија, кое бара сите автомобили што се продаваат во регионот да бидат опремени со пасивни ограничувачи кои звучно и визуелно го предупредуваат возачот. Во 2020 година, Volvo објави дека доброволно ќе ги ограничи своите нови возила на 180 km/h.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK