Referees during the EHF Euro 2022 qualification match, Croatia vs France, Koprivnica, Croatia, 03.03.2022, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

ЛУДИ БАЛКАНЦИ: Направил Mercedes во природна големина издлабен во камен (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Љубовта кон автомобилите некогаш е толку голема што се прават работи за кои ќе речете дека се „луди“. Но, тоа е љубов. А кога ќе се изработи автомобил во природна големина од камен, тогаш веќе е нешто повеќе. Споменикот ќе тежи околу 50 тона, и вкупната сума која е вложена е околу 50.000 евра.

Сè уште се чека официјалното отворање на споменикот на Mercedes. Се крие од љубопитните очи, но на влезот во Имотски полека се довршува камената реплика на популарниот модел „Миник“. Дел по дел и со тоа 50 тони камен.

„Тоа е камен Имотски што не можеме да го најдеме во парче, тоа е наш долит. Тешко е, премногу тврдо, а потоа го сечевме на 12 места за да го склопиме од каменот Имотски“, Иван Топиќ, иницијаторот. изјави за RTL за проектот.

Имаше критичари, но и спонзори на проектот вреден околу 50.000 евра. Ова не е споменик на автомобил, туку на имигрант од Имотски и неговиот успех, забележува иницијаторот на проектот.

Споменикот се гради веќе една година. На неа работеа и студенти по скулптура. Авторот на споменикот Мислав Ребиќ преброил кој работел на него.

Иако Mercedes W115 служеше како шаблон, скулпторите не реплицираа сè, туку повеќе го стилизираа автомобилот.

„Колку и да личи на тој автомобил, ниту еден дециметар не е идентичен со оригиналот“, објасни мајсторот Ребиќ.

Споменикот официјално ќе биде откриен на 8 јуни.

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK